Ετικέτες

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

΄Το κάστρο μας ...ο δικός μας Κούλες...!

¨Ηταν ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι κι έιμασταν από μέρες έτοιμοι να υποδεχτούμε μια σπουδαία κυρία
που της άρεσε πολύ να φτιάχνει γράφει ιστορίες για την πόλη μας, να σκάβει συνέχεια και να βρίσκει παλιά κτίρια και πράγματα, αρχαιολόγος είπε η Ασπασία πως πρέπει να ήταν , να " κτίζει"κουκλόσπιτα και κάστρα. Εμείς θέλαμε πολύ να φτιάξουμε το δικό μας κάστρο να ναι σαν το " Φρούριο της θάλασσας" που το βλέπουμε κάθε στιγμή από την αυλή μας. Μαζέψαμε πολύ " άχρηστο " υλικό και μόλις ήρθε η κ. Λιάνα όλα με ένα μαγικό τρόπο άρχισαν να μεταμορφώνονται... 
Xρειαστήκαμε πολλά ρολά από χαρτί κουζίνας, ένα μεγάλο χαρτόκουτο, παλιά χαρτιά , εφημερίδες, κόλλα ατλακόλ, μολύβια , πολύχρωμα χαρτιά, σημαίες, μικρά ξυλάκια, πολύ φαντασία και μεράκι για ότι κάναμε. Βάλαμε τάφρο, χαντάκι, θάλασσα και το κάστρο μας ήταν έτοιμο πολύ γρήγορα. Η κ. Λιάνα Σταρίδα μας εξηγούσε  ότι έφτιαχνε κι εμείς μιας και το πρόγραμμά μας ήταν : "Ο Κούλες και το λιμάνι μας" , μάθαμε πολλά για όλα τα κάστρα. Μοναδικός βοηθός μας ο Δομήνικος που έμεινε κοντά μας όλες τις μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς και μας έμαθε χίλια δυο πράγματα για τα χρόνια  τα παλιά, τους Ενετούς, την πόλη μας , τα τείχη , τις πύλες, και τον Κούλε.


Αλήθεια πως πήρε το όνομά του  το φρούριο ;
 "Κούλες " σημαίνει φρούριο στη θάλασσα  (Rossa a Mare ή Castello a Mare)κι αφού ήταν στην άκρη του λιμανιού , ονομάστηκε έτσι . Κτίστηκε την περίοδο που ήταν οι Ενετοί στο Ηράκλειο από το 1523 - 1540 μ.Χ. περίπου. 

 
To Κάστρο μας ετοιμάστηκε και το πρόγραμμα ξεκίνησε μέχρι και το τέλος της χρονιάς ...


Κυρία Λιάνα Σταρίδα, η βοήθεια σας  ήταν πολύτιμη. Από όλα εμάς τα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!
                                                                       ( συνεχίζεται )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου